Data dodania: 24/04/2014

W Warszawie została otwarta druga restauracja Winestone. Nowy koncept gastronomiczny marki Mercure znajduje się w hotelu Mercure Warszawa Grand przy ul. Kruczej. Wnętrza restauracji zaprojektowała współpracująca z Grupą Orbis pracownia Kaczmarek.

Restauracja Winestone w Mercure Warszawa Grand to stylowe miejsce, któremu przyświeca hasło „Smak pasji. Szczerość kulinarnej formy”. Szczególną uwagę zwraca otwarta kuchnia; klienci oczekując na zamówiony posiłek, mogą przyglądać się w jaki sposób przygotowywane są potrawy. W restauracji, menu komponowane jest na bazie świeżych produktów i dostępnych sezonowo warzyw oraz owoców. W Winestone klientom oferowany jest także bogaty wybór win wyprodukowanych w winnicach Francji, Hiszpanii czy Rumunii.

Od ubiegłego roku autorski projekt Winestone, dostępny jest także w hotelu Mercure Warszawa Centrum. W przyszłości ma pojawić się w hotelach Mercure w Poznaniu i Gdańsku, a także w obiektach franczyzowych.

Założeniem konceptu jest nowoczesny wygląd, proste formy i minimalizm. Nazwa restauracji odzwierciedla jej charakter. Koncepcja oparta jest na dwóch elementach. Po pierwsze kolekcji win, wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia sommelierów, a po drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach rodem z obydwu słów. Ciekawa aranżacja przestrzeni nadaje miejscu zdecydowanie przyjazną atmosferę. Połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami i marmurowym blatami baru sprawia, że wystrój wnętrza zachęca, aby spędzać w restauracji więcej czasu.