Data dodania: 23/04/2015

Cztery popularne obiekty działające pod hotelową marką ibis dzięki renowacji i modernizacji mają podwyższoną kategorię z 2 na 3 gwiazdki. Na gości czekają: lobby stworzone według konceptu Avanzi, restauracje ibis kitchen i wygodne łóżka Sweet Bed by ibis.

Od 2013 roku w 4. popularnych lokalizacjach: ibis Warszawa Stare Miasto, ibis Warszawa Reduta, ibis Kraków Stare Miasto oraz ibis Kraków Centrum były prowadzone modernizacje mające na celu zwiększenie komfortu pobytu, a tym samym podwyższenie kategorii obiektów z 2 na 3 gwiazdki. Wszystkie spełniły wymagane warunki jasno określone przez rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z 19 sierpnia 2004 roku (Dz. U. z 2004 r. nr 188, poz. 1945 z późn. zm.). Według przepisów w obiektach 3 gwiazdkowych pokoje jednoosobowe nie mogą mieć mniejszej powierzchni niż 10 mkw., dwuosobowe – 14 mkw., a trzyosobowe 16 mkw.

- Zmiana standardu z 2 na 3 gwiazdki w 4. hotelach ibis w Polsce jest wynikiem konsekwentnej realizacji działań skoncentrowanych na zwiększeniu komfortu w naszych obiektach ekonomicznych – podkreśla Joanna Świerkosz, zastępca dyrektora sprzedaży, dystrybucji i marketingu w Polsce i krajach bałtyckich. – Rozpoczynając dwa lata temu procesy modernizacji w tych obiektach, które polegały m.in. na wprowadzeniu komfortowych łóżek Sweet Bed by ibis, powierzchni publicznych Avanzi czy konceptu ibis kitchen spodziewaliśmy się pozytywnych reakcji gości. Nasze działania udowadniają, że nowoczesny design to nie tylko domena hoteli ekskluzywnych, ale również możliwie charakterystyczny element obiektów ekonomicznych.

W 3-gwiazdkowych hotelach ibis wprowadzono oryginalny i nowoczesny design, który do tej pory nie kojarzył się z obiektami ekonomicznymi. Awangardowy design hotelowego lobby według konceptu Avanzi wykorzystuje przenikanie się faktur i kolorów. Na jego nieformalny i wyjątkowy klimat składają się grafiki na ścianach i sufitach, drewniane elementy oraz umiejętne wykorzystanie cieplejszych akcentów kolorystycznych. Dla zwiększenia wygody gości powierzchnie te wyposażono m.in. w fotele na biegunach, duże sofy czy stoliki z blatami do gier planszowych. W sposób unikalny wykorzystano również przestrzeń na tylnej ścianie za recepcją – na umieszczonych tam panelach wyświetlane są ważne informacje dla gości jak np. prognoza pogody czy aktualne oferty specjalne. Idealnie z projektem Avanzi współgra koncept restauracyjny – ibis kitchen, który odnosi się nie tylko do wystroju, ale również do filozofii miejsca. Zmieniony design, dzięki umiejętnemu wykorzystaniu połączenia bieli, czerni i czerwieni z drewnianymi akcentami oraz grafikami na ścianach, tworzy ciepły klimat miejsca, sprzyjający nawiązywaniu interakcji między gośćmi.